- Štítky blogu
- recyklace
- balení
- ekologie
- original
- repekum
- ekologické
- udržitelnost
- jak to dělám já
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za čas, když máme co říct.
- Úvod
- Blog
- Pečení a vaření
- Jak to dělám já - Kváskový chléb
Jak to dělám já - Kváskový chléb
Kvásek a chleba .... JAK TO DĚLÁM JÁ:
Chodí mi dotazy na kvásek.
Ano má, kdo si přijede, ráda předám dál. Je statečný, vydrží dlouhé nekrmení, žádná princezna
Když to zvládnu já, musí to dát každý! Chce to jen se toho nebát, není to žádná věda! Jen to tak vypadá a hodně se v tom lidi vyžívají. Ale jde to i snadno a povede se chleba.
Doporučuji nastudovat www.pekarnomanie.cz
Jak pečovat o kvásek: JAK TO DELÁM JÁ
KVÁSEK - vyndám kvásek z lednice (ve skleničce pekrytý PODČEPCEM:) , vyhodím oschlou vrstvu, stačí nechat jen špinavou skleničku, přidám lžíci žitné mouky (ProBio) a vodu... zamíchám a je hotovo. Ideální konzistence je hustší, když dávám zpátky do lednice (nechci péct hned), nebo řidší, aby rychleji naběhl (budu dělat rozkvas a chleba).
tohle je KVÁSEK
ROZKVAS - to je základ na chleba z kvásku - Vezmu kvásek, který naběhl v teple - třeba na dvojnásobek - Dám vodu, v té rozmíchám kvásek a přidám mouku - recept najdete na Pekárnomanii
TO JE ROZKVAS - ten nechám na lince třeba 4 hodiny, někdy dýl... než vyběhne (Já to dělám v piksle od kilového jogurtu - dobře se myje a je tak akorát - překrytý mám pochopitelně PODČEPCEM
TĚSTO - no a pak z vyběhlého rozkvasu je čas na těsto - to dělám zase stejně - dám vodu, v té rozmíchám rozkvas a přidám zbylé suroviny podle receptu - těsto dám do mísy vymazané olejem, jednou za čas přeložím - vezmu těsto, vytáhnu a plácnu zpátky. Žádná věda - a překryju PODČEPCEM
A tak za 2-3 hodiny vezmu ošatku, ostříknu ji rozprašovačem s vodou - vysypu škrobem (mám ho v cukřence na moučku) - fakt HODNĚ, ať se zalepí škvíry - a stočím těsto... to si někde najděte, to je věda, ale prostě ho zkustě nějak zamotat, aby bylo v bochánku. Posypu moukou, dám do té ošatky...přikryju....a buď peču tak za 2 hodiny, když vyběhne, nebo ho pod PODČEPCEM dám na noc do lednice... a ráno vyndám rovnou studený a peču
PEČENÍ - Já peču v litinovém hrnci, těsto se nerozkydne a drží tvar. Dám ho do trouby a jak má teplotu 250 trouba, vyndám hrnec i s poklicí, dám do něj chleba (vyklopím z ošatky na plastové prkýnko a z toho ho tam sešoupnu).
Nastříkám vodou z rozprašovače a zavřu poklici...takhle peču tak 20min na 250 a pak odklopím, tak něco mězi 180 a 200 peču tak půl hoďky, jak se mi líbí....
A TO JE CELÉ
Moje finty:
* zadělávat z podmáslí - Podmáslový chléb ( http://www.pekarnomanie.cz/celokvaskovy-podmaslovy-chleb/)
* semínka - Chléb se záparou - prostě zaleješ semínka a mouku horkou vodou! (http://www.pekarnomanie.cz/psenicny-chleba-se-seminkovou-z…/)
Budu přidávat co mě napadne, ale tohle je tak nějak základ, jak to dělám já... odklon od postupu je běžný
Tak šup na to, teď je na to čas i příležitost.
Za mě super je knížka Ruce v mouce, tam jsem to konečně pochopila, že to není žádná věda a pak Upečeno s láskou.
A co upečeš ty?